• ŠOUM

  ŠOUM
  Študetska Organizacija Univerze v Mariboru
 • Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
Socialna varnost

Štipendije

V Sloveniji lahko študent pridobi naslednje vrste štipendij:
 

 • Zoisova,
 • državna,
 • kadrovska,
 • štipendije za deficitarne poklice, 
 • štipendije Ad futura
 • štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu in
 • štipendije za državljane držav, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene dvostranske ali večstranske sporazume o sodelovanju na področju izobraževanja oziroma podeljuje štipendije na podlagi vzajemnosti.

Vse vrste štipendij ureja Zakon o štipendiranju (Zštip-1), državne štipendije pa še Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS).

Več o štipendijah najdete TUKAJ.

Dohodnina

Študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih, ki izpolnjujejo pogoje za priznavanje posebne osebne olajšave za dijake in študente in jih starši ne bodo uveljavljali v svoji dohodninski napovedi kot vzdrževanje družinske člane lahko v letu 2014 zaslužijo preko študentskih servisov 9.996,50 EUR in ne bodo plačali dohodnine.

 

Splošna olajšava za leto 2014 znaša 3.302,70 EUR, katera se prizna pod pogojem, da drugi rezident zanj ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Če te starši uveljavljajo v svoji dohodninski napovedi kot vzdrževanega družinskega člana, ti ta olajšava ne pripada.

 

Posebna osebna olajšava za leto 2014 znaša 2.477,03 EUR. V primeru, da te starši uveljavljajo v svoji dohodninski napovedi lahko zaslužiš 2.752,26 EUR in ne boš plačal dohodnine.

Lestvico za odmero dohodnine najdete TUKAJ.

Študentsko delo

Študentsko delo je občasno ali začasno delo, ki ga študent, dijak ali druga opravičena oseba opravlja preko pooblaščene organizacije (študentski servis, Zavod republike Slovenije za zaposlovanje, agencije za delo) na podlagi napotnice. 


Sistem študentskega dela v Sloveniji je edinstven v Evropi, saj študentu omogoča, da študent sam poskrbi za svoj socialni položaj v času študija.


Študentsko delo je ena izmed fleksibilnih oblik dela in je značilna za mlade, ki so še vedno vključeni v proces izobraževanja, pa si kljub temu želijo vključiti se na trg dela, bodisi iz finančnih razlogov, bodisi zaradi pridobivanja delovnih izkušenj.

Več o študentskem delu si lahko preberete TUKAJ.

Bivanje

Študentje UM, ki so zaradi oddaljenosti doma od kraja študija med tednom prisiljeni bivati v Mariboru (Kranju, Celju in Velenju) imajo dve možnosti nastanitve;
 

 • prva je, da oddajo prošnjo za sprejem v študentski dom (velja tudi za dijaški dom),
 • druga in bolj pogosta pa je najem študentske sobice ali stanovanja pri zasebnikih.
 • seveda pa poleg teh naštetih možnosti obstajajo še druge, odvisne od iznajdljivosti in zmožnosti študentov.
   

Do subvencije bivanja so po 12. členu Pravilnika o subvencioniranju študentskega bivanja upravičeni državljani Republike Slovenije, ki  imajo status študenta in se izobražujejo po študijskih programih, ki se izvajajo kot redni študij, niso v delovnem razmerju ali samozaposleni, njihov povprečni bruto dohodek na člana družine v preteklem letu ne presega 150% povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju, imajo stalno prebivališče, oddaljeno najmanj 25 km od kraja študija in niso izključeni iz študentskega doma.